2009. március 10., kedd

Története, felépítése

A shotokan karate története



A stílus alapítója Funakoshi Gichin - írásai szerint - 1868 novemberében látta meg a napvilágot Okinawa régi királyi fővárosában, Shuriban. Önéletrajza szerint a harcművészetekkel tizenegy éves korában került közeli kapcsolatba egy osztálytársa révén, aki Azato Anko mester fia volt. Azato Anko, majd barátja Itosu Yasutsune révén Funakoshi már fiatal korában szorgalmasan gyakorolta a Shuri-te technikáit és katáit. Később a mestereit tanító Matsumara Sokon mellett is gyakorolt, majd a Naha-te alapítója, Higaonna Kanryo is oktatta.



Funakoshit 1917-ben meghívták Kyotoba, ahol megtartotta az Okinawán kívüli első hivatalos karate bemutatót. Rövidesen - 1922 májusában - a Japán Nevelésügyi Minisztérium, az atlétika népszerűsítésére megrendezte az Első Nemzeti Sportkiállítást. Az okinawai karatét Funakoshi Gichin bemutatója képviselte. Bár egy hétre szólt a meghívás, tekintettel a bemutató sikerére, továbbá arra, hogy Jigoro Kano, a judo megalapítója is marasztalta, Funakoshi tanár úr folytatta a bemutatókat és továbbra is Japánban maradt.

Több bemutatót tartott a Kodokánon (Judo Központi Dojoban) és a Budokukaion (Harcművészeti Kollégiumban), de népszerűségétől függetlenül, továbbra is írástudásából élt, igen szerény körülmények között.

Ebben az időszakban kezdett el oktatni. Először Hakudo Nakayama (1874-1958) - korának legismertebb kendo mestere - segítette ki, felajánlva saját termének szabad időszakát, majd 1924-ben, a Keio Egyetemen sikerült megszerveznie az első karate klubot. Ezt gyorsan követte a Takushoku, majd a Waseda és a Hosei Egyetem Karate Klubja. Ezek után 1936-ban saját dojo-t nyitott, melyet az írói álnevéről Shotokannak neveztek, majd így kezdték nevezni az általa oktatott karate módszert is.

A II. Világháború után a karate volt az egyetlen harcművészet, melynek gyakorlását nem tiltották be a megszálló amerikai csapatok, sőt lelkesen tanulmányozták. Így 1949-ben megalakult a Japán Karate Szövetség, melynek fő tanácsadója Funakoshi Gichin lett.

Funakoshi sensei jelentette meg az első japán nyelvű karate szakkönyvet, emellett kora valamennyi mesterével személyes kapcsolatot tartott. Mint idősebb edzőtárs, jól ismerte Chojun Miyagi-t, a Goju-ryu és Mabuni Kenwá-t, a Shito-ryu megalapítóit. Tanítványa volt Otsuka Hironori, a Wado-ryu és Oyama Masutatsu a Kyokushinkai alapító mestere is.

Funakoshi mester ellenezte a versenyt, mert előtte volt a Judo sporttá válásának példája. Ő a karatét még harcművészetként tanulta és oktatta, ebben nem ismert engedményt. Az 50-es évek közepén Nakayama Masatoshi (Shotokan), Otsuka Hironori (Wado-ryu) és Yamaguchi Gogen (Goju-ryu) mesterek ösztönzésére megrendezésre kerültek az első karate versenyek, ezzel megkezdődött a karate sporttá szelídülése.





Magyarországra Sáfár László hozta be a shotokan karatét Amerikából. Sáfár Sensei az AJKA társalapítója, 1958 óta karatézik. Az Atlanti-óceán mindkét partján nagytudású instruktorként ismerik, aki nagy hangsúlyt fektet a Shotokan karate alapelveire, alaptechnikáira. Hozzáértő instruktorok nevelésére, kitanítására, Sensei speciális karate-oktató képzést is indított. Sáfár Sensei gyakran járja be az Egyesült államokat, gyakran jár Németországba is, de ideje nagyrészét Magyarországon tölti a karate tanításával, "fejlesztésével" illetve a Szövetség irányításával.


Mi is a shotokan karate?


"Shotokan" elnevezés két szóból áll. A "Shoto" jelentése "a fenyves zúgása", a "Kan" jelentése "épület, hely". A "shotokan" tehát az a hely, ahol a fenyves zúgása hallható. A "Shoto" egyben Funakoshi költõneve is.

A Shotokan karate egy hagyományos japán küzdõsport. Támadó és védekezési technikák rendszere, amely fegyverként és pajzsként használja a különbözõ testrészeket, különösen a karokat és a lábakat.

Az edzés három részre bontható:

Kihon: partner nélküli edzés (árnyék-boxolás). Az alaptechnikák: dachi (állás), tsuki (ütés), uke (védekezés), uchi (csapás) és geri (rúgás).

Kata: (formagyakorlat): támadó és védekezõ mozdulatok meghatározott sorozata. A Katák egymásra épülnek, minden övfokozathoz adott kata tartozik.

Kumite: küzdelem - a távolság (maha) és az idõzítés technikája. Különbözõ nehézségi fokai vannak. A Sanbon kumite például 3 lépéses küzdelem. Az Ippon kumite 1 lépéses. A Jio ippon kumite félig szabad küzdelem. A "sima" Kumite szabad küzdelmet jelent, általában barna és fekete övesek között. Nincs full contact, minden technikát "kontrollal" kell végrehajtani. Nagy hangsúly van a gyors és egyszerû technikákon: egy ellenfél - egy technika.


Vizsgakövetelmény


A shotokan karate övrendszeres vizsgáztatással méri fel a kohai-ok tudását. Minden övre külön vizsgaanyag van, ami azt jelenti, hogy minden szinthez meg kell tanulnod az adott anyagot. A vizsga három részből áll: Kihon, kata és kumite. Néhol kataértelmezés is van. Ilyenkor el kell tudnod magyarázni, hogy az adott formagyakorlat mit tanít neked.

Köszöntő

Kedves Látogató!


Szeretettel köszöntelek a Celldömölki Shotokan Karate klub információs blogján! Elindult egy kezdeményezés Celldömölkön, hogy a városban alakuljon egy stabil shotokan karate klub. Régebben voltak próbálkozások, de egy év után felolszlott a csapat.

Most hosszútávra tervezünk! Az A.J.K.A-n belül az ajkai klub alklubjaként működünk.Oktatóink 3 dan és affölötti senpajok. Várom mindazok jelentkezését, akik kedvet éreznek a shotokan karate tanulásához. Kiváló testedzés, javítja az önfegyelmet és a kitartást.

A bemutató március 24-én lesz 16:30-kor a Városi Általános Iskola Eötvös kistermében.
Edzések: Kedd 16:30- 18:00
Csötürtök 16:30- 18:00


Jelentkezni lehet nálam, vagyis Polák Nikolettnél e-mail-en: zjumm@cellkabel.hu illetve telefonon, 70-520-30-87.

További jó böngészgetést!