2009. március 13., péntek

Biomechanika a karatéban

Biomechanikai vonatkozásokA test minden mozdulata összefügg az izmok megrövidülésével és meghosszabbodásával.
Sok tényezőnek kell együttműködnie ahhoz, hogy az izmok megrövidülésének és meghosszabbodásának ellenőrzésével maximális hatást érhessünk el. A karatéban nem statikus erőre van szükség, mint a nehéz súlyok emelésekor, hanem gyors, dinamikus, lendületes mozgásokkal nyert erő, energia szükséges. A karate tecnikák elsősorban ütések, rugások és hárítások.
A sebességA karatéban a mozgási energia valamelyik testrész mozgásának gyorsaságán alapul. A mozgási energia arányos az adott testrész tömegével és a célba csapódási sebesség négyzetével.
Ez azt jelenti, hogy az ütés gyorsaságának megkétszerezodésénél az ütés hatékonysága, "ereje" megnégyszereződik.
A sokkhatásMinél rövidebb az ütési impulzus, annál nagyobb valószínűséggel áll be a sokkhatás, következésképpen a helyesen, pontosan, impulzívan vegrehajtott, különböző karate technikáknak sokkoló hatásuk lehet.
A mélyhatásAz előzőekben ismertetett hatásokat csak a kis felületre összpontosított ütésben lehet kihasználni.
A karate ütései, rugásai kis felületekre összpontosulnak (a kézélek, ökölbe szorított ujjpercek, ujjhegyek, talppárnák stb.), ami lehetővé teszi a mélyhatás maximumát.
Ezeket az ütő és rugó testfelületeket meg kell edzeni, hogy sérülés nélkül elviseljék a szokásosnál nagyobb terheléseket.
Az ütő felületek edzését fokozatosan kell végezni, ez sok időt, türelmet, kitartást igényel.
Az izomfeszítés és ellazításMinden technikai elem gyakorlását teljesen laza izomzattal kell kezdeni, főleg a nagyobb gyorsaság elérése miatt.
Az egész test izomzata csak a végfázisban feszül meg. A test egyetlen megdermedt izomtömbre változik és az elért találat után ismét ellazul.
Az izomzat nem lehet állandóan megfeszített állapotban, mert a test gyorsan elfáradna.
Ebből az okból hatékonyan kell a feszítést lazítássá és a megterhelést pihenéssé változatni.
Az izomkoordinációEgy bizonyos technikai elemnél bekapcsolódott izmok száma és sorrendje döntoen befolyásolja az ütés erejét.
A karok és a lábak izomereje nem elég, a test minden izmának erejét be kell vetni és ezt az energiát az érintés pontjába továbbítani.
Ez az izomfeszülés az alhasból (tanden) indul, vagy a talajon támaszkodó lábtól indulva áthalad rajta és a az ütő felülere koncentrálódik, ezáltal egy kumulált hatást vált ki.
A légzésA karatéban nagyon fontos szerepe van a helyes légzési technikának.
Az akció elkezdése előtt be kell szívni a levegőt és akció közben röviden és erőteljesen kell kifújni, úgy, hogy a levegő egy részét hevesen kifújjuk, és a maradékot a hasizommal préseljük. A helyes légzést segíti a harci kiáltás, a kiai is.
Az akció befejezése után azonnal lélegzetet kell venni.
Tudjuk, hogy a kilégzés segít az izomfeszítésben, míg a belégzés ellazítja az izmokat. A légzésmód és az izommunka elválaszthatatlan egységet alkot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése