2009. március 13., péntek

A karate lélektana

Lélektani vonatkozásokA karate az emberek harci művészete, ezért a lélektani körülményeknek is sokszor döntő szerepük van. Ha az ellenfelek technikai szempontból egyenrangúak, akkor a lélektani fölény döntő lehet.
A japánok megpróbálták a lélektani fölénynek ezt a fajtáját képletesen is kifejezni.
A víz szeru lélek - Mizu no kokoroAz elképzelés szerint a jó harcos lelke egy csendes, nyugodt tóval hasonlítható össze.
Az ellenfél minden mozdulata, minden akciója egy megfelelo reakcióval "tükrözodik" a nyugodt lélekben, ahogy a hold képe a nyugodt, sima víztükörben tisztán és élesen tükrözodik.
A zavarodott lélek, akárcsak a hullámzó, háborgó víz, nem tükrözheti jól az ellenfél akcióját.
Minden akciónak a csendes, tiszta lélekből kell kiindulnia.
Ilyenkor a mozdulatot az ellenfél mozdulata indítja el, nem kell átgondolni, önkéntelenül kezdődik, folytatódik és befejeződik.
A tudatalatti cselekvés és az automatikus reakció (feltételes reflex) csak sokéves intenzív küzdőedzéssel érhető el.
A holdszeru lélek - Tsuri no kokoroA hold fénye mindent egyformán megvilágít, a fény mindenhol egy időben van és sehol nem marad meg.
A jó harcos a figyelmét nem csak egy pontra összpontosítja és nem egy irányba rögzíti, így minden mozdulatot érzékel.
A félelem, a zavartság, a harag, vagy az idegesség a holdfényt elfedő felhokre hasonlítanak.
Ezek az érzelmek gátolják az ellenfél akcióinak pontos érzékelését és megakadályozzák a védelem gyenge pontjának megtalálását.
Az akaratA két hasonlat kombinálása a gyakorlatban lehetové teszi az ellenfél támadási céljának és hiányosságainak a megismerését, a megfelelő, tudatalatti védekezésbe vagy támadásba vezető reakció alkalmazását.
Az említett lelki tulajdonságok azonban nem elegendőek akkor, ha hiányzik a védekezési és a megfelelő támaszpontból kiinduló ellentámadási akarat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése